Härdig citrus
Ur "Odla exotiskt i din trädgård - Oklippta versionen"
Författare: Ludvig Johansson
Beskrivning
Härdiga citrusväxter har länge varit en dröm för många odlare i tempererade områden världen över. I Sverige har vi som bäst följt debatten och utvecklingen med intresse. Men det finns nu sedan några år tillräckligt härdiga hybrider för att det ska vara värt att pröva dem på friland i Sverige. Även om utvecklingen går åt rätt håll finns det ingen citrusväxt förutom citrontörne Poncirus triofoliata som kan anses härdigt hos oss, men är man beredd att skydda dem kan det gå. Odlingserfarenheterna av citrus i Sverige är rudimentära. Det finns nog betydligt fler palmer än citrusträd utplanterade på friland. Sett ur den synvinkeln är det mer exotiskt med citrusträd än palmer i Sverige!
Merparten av citrussläktets 16 medlemmar växer naturligt i östra Asien, framförallt i södra Kina, men även i Indien, sydöstra Asien och Malaysia. En art är inhemsk i Australien. De är städsegröna små till medelstora träd, med blanka och väldoftande ovala spetsiga blad. Blommorna är vita, tjockbladiga och små. Citrusarna är bland de mest väldoftande av alla blommande växter. Frukterna är ätbara, och storheter som apelsin, citron, mandarin, lime och grapefrukt tillhör släktet. Citrus från tempererade områden blommar på våren, samtidigt som fjolårets frukt blir mogen. Den som varit i Sevilla i Spanien på våren, glömmer nog aldrig de blommande bergamotträden C. aurantium 'Seville' som växer överallt i staden. Arter som lime från tropiska områden blommar året om. En skillnad mellan citrus från tempererade områden och tropiska, är att de förra har en mer eller mindre uttalad viloperiod under vintern vilket de senare inte har. Uteblir kylperioden minskar eller uteblir blomningen, och frukten mognar inte som den ska. Man delar normalt in citrusarna i tre grupper utifrån vilket klimat de är anpassade till, varmtempererat, subtropiskt och tropiskt. Till den första gruppen hör kusinen citrontörne Poncirus trifoliata och Ichang citron C. ichangensis. De är fullt ut anpassade till kalla vintrar med åtskilliga minusgrader och vintervila. Till den subtropiska gruppen hör bland annat: Apelsin C. sinensis, citron C. limone, mandarin C. reticulata och den närbesläktade kumquaten Fortunella japonica som tidigare fördes till citrus släktet.
Det pågår ett intensivt hybridiseringsarbete med olika citrusar för att få fram härdigare korsningar. Framförallt citrontörnet och Ichang citronen används för deras härdighets skull, men även kumquaten eftersom den förutom hyfsad härdighet inte börjar växa alltför tidigt på våren, en nackdel som Ichang hybrider har. Haken med de härdigare arterna är att deras frukt är mer eller mindre oätbar. När de sedan korsas med smakligare arter som citron och apelsin, blir resultatet ofta bättre men härdigheten minskar också.
När man läser om de olika arternas härdighet ska man komma ihåg att det är stor skillnad i härdighet mellan att överleva en tillfällig köldknäpp på -10°C och samma temperatur vecka ut och vecka in. Eftersom de flesta temperaturangivelser kommer från USA kan de ses som tillfälliga extremer, i ett annars ganska varmt klimat.
Användning
Citrusar är vackra små träd med aromatiska blad, klädsamma frukter och ljuvlig blomning. De för tankarna till vår vid Medelhavet.
Vinterskydd
Förutom citrontörnet som tål ganska låga temperaturer får man vara beredd på att skydda dem med värmekabel och vinterväv.
Föröka
Fröerna måste sås färska och de gror efter några veckor om jordtemperaturen eller plastpåsen med fröerna kan hållas kring 25°C.
Köpa
Specialhybrider av citrusar får man beställa från postorderfirmor i utlandet. Vill man ha ett litet ej härdigt sommarträd till altanen så finns det hos de flesta garden centers med självaktning.
Kultivarer, varianter och hybrider
Den främsta målsättningen vid citrushybridisering är att få fram härdiga fruktträd. Även om frukten från många av korsningarna är mer eller mindre oaptitlig, så ska man komma ihåg att de alla är underbara exotiska träd med vacker blomning och att alla förutom citrontörnet har städsegröna blad. De går alla utmärkt att odla i kruka.
Citrontörne -26°C
C. ichangensis -18°C
CiClem #10 (-15°C)
Poncirus trifoliata X C. reticulata (Citrontörne X Mandarin)
Kallas även "Golden lime". Fungerar som drinkgarntityr.
Citrangequats -15°C
Poncirus trifoliata X Fortunella sp.
Citranger (Citroncirus) (-15°C)
Poncirus trifoliata X C.sinensis (Citrontörne X Apelsin)
Frukterna är apelsinliknande men bittra. Flera namnsorter finns bl.a. Troyer, Carrizo, Rustic, Morton och Rusk. Morton har ett vackert bladverk, medan Rusk och Troyer får stora och sura frukter som man kan producera uthärdlig juice av om man tillsätter mycket socker.
Citrumelo (-15°C)
Poncirus trifoliata X C. paradisi (Citrontörne X Grapefrukt)
Ger grapefruktliknande gul frukt ca 10cm i diameter, som med lite socker faktiskt smakar grapefrukt.
'Yuzu' (-15°C)
C. ichangensis X C.reticulata (Ichang citron X Mandarin)
Får citronliknande frukt med söt smak. Härdigheten är osäker; den anses klara -12°C i Japan helt utan skador, och i USA har den listats tåla så långt som -18°C. Andra anser att den får omfattande skador i temperaturer under -10°C.
Citrandarin (-15°C)
Poncirus trifoliata X C.reticulata 'Changsha' (Mandarin Changsha)
Mandarinliknande frukt med sur och bitter smak.
119-US (-12°C?)
Citrange X C. paradisi (Citrange X Grapefrukt)
Mycket lyckad frukt som smakar och liknar apelsin.
Orangequat 'Thomasville' (-18°C)
Citrange x Fortunella sp.
Lime liknande frukter som mognar på hösten. Övermogna frukter kan ätas direkt utan att blanda i drink eller tillsats av socker. Den börjar växa sent på våren, vilket gör att skador från sena frostknäppar undviks. Eventuellt kräver den för hög dygnsmedeltemperatur för att växa nämnvärt i Sverige.