Öppna trädgårdar

Öppen trädgård

Att få besöka andra medlemmars trädgårdar är en höjdpunkt för en trädgårdsamatör. Genom besök i andras trädgårdar får vi idéer, inspiration och trädgårdsprat med likasinnade.

En del trädgårdar håller öppet en viss dag eller kväll medan andra tar emot besök efter överenskommelse på telefon.


Lördagen den 27 maj
kl. 13.00 – 17.00

Pawel Burian
Adress: Ryd Smedsgården, Skövde
Telefonnr.: 070-858 15 89
Du är välkommen till min trädgård, inspirerad av Japan. I över 20 år har jag försökt att lära mig den svåra konsten att lägga sten, vårda mossa, beskära tallar och azaleor och att lyckas med koikarpar.Henric Nyström
Adress: Hantverkaregatan 12, Stenstorp
Telefonnummer: 072-972 14 20
Välkomna till familjen Nyström. Trädgården är byggt som ett woodland med träd, buskar och lite undervegetation med damm och bäck. Ett stort intresse av orkidéer.


Lördagen den 1 juli
kl. 14.00 – 18.00

Kristina Ahlberg
Adress: Västerplana Villaborg, Källby
Telefonnummer: 073-438 35 81
Välkomna att kika in i min trädgård där jag slåss med trafiken, hjortarna och knölklockorna! Under de arton år jag bott här har gräsmattorna förvandlats till slingrande grusgångar mellan mer eller mindre upphöjda rabatter. En och annan mur har byggts. Sluttningar terrasserats och fyllts med växtlighet. Ibland har det lyckats, ibland bör det göras om när tiden medgör…. Ja ni vet hur det är! Fika hinner jag inte fixa, men har ni med er finns det gott om sittplatser!
Välkomna!

Thorbjörn Wallin och Solveig Holmgren
Adress: Stenhammar Ängstorp 1, Lidköping
Telefonnummer: 076-840 96 19
I vår trädgård finns bland annat ovanliga träd och buskar, upphöjda surjordsplanteringar kantade med mycket sten. En liten damm med koikarp ihop med
växter från japan mm.


Lördagen den 15 juli
kl. 13.00 – 17.00

Tomas Karlsson och Jorge Pena
Adress: Fjället Lilla Framnäs, Skövde
Telefonnummer: 073-690 32 88
Trädgård ute på landet med olika sorters träd och buskar. Tomten på 3000m2 har förvandlats med åren till rabatter som formar små rum och som ger ett lummigt intryck. En del perenner, en trädgårdsdamm med guldfiskar och trädgårdskonst.
Vi bjuder på kaffe.

Catarina Samuelsson och Roland Sultan
Adress: Stationsvägen 13, Varnhem
Telefonnummer: 070-618 51 82
Välkomna till en trädgård där både människor och djur trivs. Med utsikt mot Varnhems
klosterkyrka finns här två dammar och en liten bäck (allt framgrävt för hand) omgivna
av frodiga rabatter. Här finns också en liten äng, ett växthus, en japaninspirerad del samt flera sittplatser. Ett flertal egentillverkade växtstöd, portaler och torn för rosor och klematis fyller sin uppgift. Nya projekt är ständigt på gång och gräsmattan krymper lite varje år.
Vi bjuder på kaffe.


Lördagen den 5 augusti
kl. 13.00 – 17.00

Ludvig Johansson
Adress: Häggum Bossgårdenskvarn,
Stenstorp. Parkera vid kyrkan och gå ner till trädgården.
Webbplats: https://www.exot.se
Lekfull och mycket stor djungelträdgård med tema ”Äventyr och försvunna civilisationer”.
Ovanliga växter på friland t.ex. kaktusar, palmer, 60-talet olika sorters bambu, magnolior, ovanliga träd och buskar (cirka 500+ olika sorter) som ger en ymnig grönska. Några av växterna är mer eller mindre unika för Sverige. I vår sumpmark finns spännande gångar och farliga broar.
Cirka 20 000 kvm trädgård. Plantskola med exotiska träd och buskar. Sveriges
häftigaste växthus. Machete kan hyras i receptionen.

Anita och Erik Boij
Adress: Hallum Skattegården 5, Skövde.
Koordinater: 58.320244,13.972945 (Sök på Hitta.se)
Telefonnummer: 0500-42 15 14, 070-842 15 14
Vår trädgård på 3 000 kvm är ett möte mellan två sekelskiften med en egen tvist. I
trädgården finns fem olika rum med olika teman: Blomstergården, Köksgården,
Medelhavet, Vilan och Japangården. Vi fortsätter att utveckla och förnya trädgården
med ett nytt växthus, spaljé runt fontänen, tujor i Medelhavet och förstås nya växter.
Rummet Vilan under den stora eken väntar fortfarande på att utvecklas när vi båda är
pensionärer.
Vi bjuder på fika. Välkomna!


VISNINGSTRÄDGÅRDAR
”Ring så visar vi”

Visa din trädgård

En del älskar att visa upp sin trädgård medan andra gör det med  skräckblandad förtjusning. Det finns olika uppfattningar om vad en ”amatörträdgård” är men trädgården behöver inte vara ”färdig” för att visas upp.

Genom att bjuda in andra trädgårdsintresserade till din trädgård kan du få tips o idéer hur du kan utveckla den. Mångfalden tycks oändlig och det är spännande att få se trädgårdar av olika slag och i olika utvecklingsfaser.


Bernice och Dan Johansson. Välkomna till BeDa’s Trädgård, Vångstigen 7, Undenäs. Mer information på hemsidan: http://beda0.webnode.se. Tfn: 0705 94 76 91

Här blommar det från tidig vår till sen höst. Klematis, pioner, liljor är favoritväxter men även träd och buskar. Ett par mindre dammar sammanbinds av en liten bäck Det finns flera olika sittplatser för fika.


Lars-Åke Börjeson, Spiken Bergklippan, Lidköping. Tfn: 0510-101 30

Vid Spikens fiskeläge ligger en bergig tomt med en utsökt samling barrväxter, både vanliga och ”småbarr”. Stort antal orkidéer, tråg med miniväxter, småbladiga rhododendron och flera olika trillium. Besök välkomnas efter överenskommelse.


Eva Werner, Fåglum Kållö 602, Nossebro. Tfn: 0760-614 108, eva.werner@telia.com

Rufsig innehållsrik trädgård med damm och vattenfall. Sten och spaltbäddar som vuxit upp på berget och in i skogen till skogsdammen med många nya träd. Mycket Kalmia, Codonopsis, Clematis, Cypripedium, Cornus, Larix, sippor och julrosor med mera.


Lisa Ring, Mårdvägen 13, Lidköping. Tfn: 0705 37 02 01

Har en vanlig villaträdgård med olika växter. På våren har jag en del lökväxter som pryder trädgården, narcisser, corydalis, tulpaner, hundtandsliljor, iris m.m. Lite senare i maj blommar rhododendron och azalea i mina upphöjda surjordsrabatter. Har också lite olika sorters lönnar och andra småträd/buskar samt flera olika hostor. Tar efter samtal emot cirka 10 personer i mån av tid. Ibland finns plantor till försäljning.


Helena Tibblin, Baggetorp, Laxå. Tfn: 0707 76 23 96, helenatibblin@hotmail.com

Efter att ha varit tvungen att lämna 6 (!) stora trädgårdar mot min vilja kände jag att denna var den sista jag skulle orka bygga upp. På väldigt kort tid har jag lyckats skapa ett rufsigt, busigt paradis på 2500 m2, som inte låter sig tyglas utan vill vara med och bestämma sin utformning själv. Den har växt fram snarare än planerats. Mängder av sittplatser, fuchsior, perenner, buskar och träd. Växthus och en liten köksträdgård. Vårblomningen av lök är enormt riklig och årets projekt är att göra färdigt dammen med bäck och vattenfall. Här samlar jag kraft och glädje! Välkomna efter telefonsamtal!

 


Ingegerd och Mats Grönberg, Kyrkbyn 2, Kvänum. Tfn 0763 21 48 13, ingegerdgronberg@gmail.com. Välkommen att besöka vår trädgård men ring före. Max 1 buss.

På nästan 3000 m2 samsas hundratals olika rhododendronarter och hybrider med storslagen blomning från april fram till mitten av juni. Många ovanliga träd, blommande cornus och magnolior. Upphöjda torvpartier med ljung och barrväxter. Berg i dagen, damm och litet vattenfall. Mycket samlarväxter. Trädgården värd ett besök även senare på året med fantastiska höstfärger.


Karin och Stellan Olsson, Bränningeberg, Marum Skara. Tfn 0737 74 80 00. Vi tar gärna emot besök men ring före. Max 1 buss. www.olssonstradgard.blogspot.se

Naturskönt belägen kuperad tomt på 7000 m2 med berg i dagen, omgiven av vatten från ån Flian och kräftodling. Trädgården innehåller en stor samling perenner, lite udda träd, bl.a. lönn, bok, ek och alm. Surjordspartier med rhododendron, barrväxtpartier och woodland. Flera små dammar och låga vattenfall. Specialintresse minibarrväxter, cirka 400 olika likaså funkior och 500 olika dagliljor. Perenner till salu.


Pawel Burian, Ryd Smedsgården 3, Skövde. Tfn 0708 58 15 89, pawelunilabs@gmail.com

Vill du se min trädgård med japanska influenser så är du varmt välkommen.


Göran Wester, Vattenledningsvägen 22, Jönköping. Tfn: 036-16 87 80, westers78@hotmail.com. Max 1 buss.

En naturinspirerad trädgård med stora höjdskillnader på 2000 m2 och bedårande utsikt. Slingrande gångar leder till olika naturtyper som berghällar, rasbranter, flera dammar och vattenfall. En naturlig bäck har stått stomme för uppbyggnader. Trädgårdslund med magnolior, rhododendron, funkior m.m. Annorlunda trädgårdsdesign med bland annat en Auriculateater.


Hans Henrik och Helle Pedersen Flakeberg Smedstorp 1, 46795 Grästorp. Tfn: 0761958040

hhnoehr@godmail.dk  Besök välkomnas, max 1 buss.
Trädgård på danska!
Välkommen till en stor trädgård, påbörjad 2009 från noll, under utveckling. Trädgård med blandade perennarabatter, rabatter med rosor, dagliljor, stenpartier, partier med hosta, gräs och damm, köksträdgård och växthus. Ständigt något nytt på gång

Växtförsäljning av 20-talet iris sibirica/ensata, dagliljor, hosta mm. Tillgång till toalett.


Erik och Anita Boij, Hallum Skattegården 5, 541 94 Skövde
Tfn: 0500-421514

Koordinater: 58.320244,13.972945
Trädgården på 3 000 kvm är ett möte mellan två sekelskiften med en egen tvist. I den finns slingrande grusgångar, stora perennrabatter, berså, många sittplatser, tre dammar, den gamla eken, träd och buskar från olika delar av världen. Trädgården är indelade i olika rum med bland annat blomstergård och köksgård. I japangården blommar dahliorna i augusti.